Правителственият самолет Еърбъс излетя, за да евакуира още български граждани от

...
Правителственият самолет Еърбъс излетя, за да евакуира още български граждани от
Коментари Харесай

Правителственият „Еърбъс” кацна в Израел

Правителственият самолет „ Еърбъс ” излетя, с цел да изтегля още български жители от Израел. Малко след 19 часа машината се приземи в Тел Авив.  Управляващите увериха, че са в подготвеност за реализиране на общо два полета. Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел уточни, че българските управляващи наблюдават обстановката освен в Израел, а и в целия район, предава.

До следващия полет на държавния аероплан до Тел Авив се стигнало, откакто проектите на властта да приберат българските жители с чартър се провалили по виновност на частна самолетна компания, изясни министърът на превоза.



„ Тази организация се е водила съвсем през цяла нощ. Днес застрахователят на тази компания отхвърли да извърши застраховката на полета, защото той се прави над зона, където се води война ”, съобщи Георги Гвоздейков.

Приоритетни са евакуация са хората в най-тежко засегнатите региони, както дами и деца, разяснява вицепремиерът Мария Габриел. „ Разбира се, че мисълта ни е за хората, които са в рисковите територии. Искам да уверя сънародниците ни, че до момента в който има опция да се лети и имаме сънародници, които са в потребност да се приберат в България, държавният аероплан е разполагаем ”, сподели Габриел.

По думите ѝ първият полет се чака да дойде тази нощ, а кабинетът има подготвеност и за втори.

Външният министър напомни, че  има образуван спешен щаб, който е в контакт със сънародниците ни, разкрити са и две телефонни линии. Към момента няма данни за потърпевши българи, няма и постъпили претенции за евакуация от израелски жители.



Българските жители, които се бяха записали за чартърния полет довечера от Тел Авив за България през подадения от Министерство на външните работи имейл [email protected], ще имат опция да осъществят пътуването с държавния аероплан, като заплатените от тях средства ще им бъдат възобновени в цялостен размер и навреме.

Припомняме, че по-рано денем Министерство на външните работи в съгласуваност с посолствата на Гърция и на Република Северна Македония обезпечи прибирането на още 14 българи от Израел.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР